CHP’li Kılıçdaroğlu’na ayrı ‘TİB uygulama’

CHP’li Kılıçdaroğlu’na ayrı ‘TİB uygulama’: ” CHP’li Kılıçdaroğlu’na ayrı ‘TİB uygulama’
TİB Başkanı hakkında, Kılıçdaroğlu aleyhine yayınlar yapan internet sitesinin yayınlarını mahkeme kararına rağmen erişime engellemediği iddiasıyla soruşturma başlatıldı

Ömür ÜNVER – VATAN (21.06.2009)

ANKARA- Telekominasyon İletişim Başkanlığı (TİB), video paylaşım sitesi Youtube’un ardından şimdi de sosyal ağ sitesi Facebook’taki bir grupla ilgili şikayet üzerine soruşturma konusu oldu. Olay şöyle gerçekleşti…

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu hakkında 29 Mart seçimleri öncesi Facebook’ta ‘Kılıçdaroğlu PKK’lıdır’ isimli bir grup kuruldu. Seçim öncesi Kılıçdaroğlu’nun avukatı Mutluhan Karagözoğlu, buradaki yazıların müvekkilinin kişilik haklarını ihlal ettiği iddiasıyla Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi’nden, tedbir talebinde bulundu. Mahkeme, öncelikle bu gruba olmadığı takdirde Facebook’a erişimin engellenmesine hükmetti. Tedbir kararı, Ankara 14. İcra Müdürlüğü tarafından uygulanması için TİB’e tebliğ edildi.

TİB uygulamadı

TİB’den gönderilen yanıtta ise, mahkemece verilen ihtiyati tedbir kararının uygulanmasının 5651 Sayılı ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlarlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’ hükümleri çerçevesinde mümkün olmadığı ve uygulanmayacağı bildirildi. Kılıçdaroğlu’nun avukatı TİB’e bu kez Ankara 47. Noterliği kanalıyla ihtarda bulunarak, kararın uygulanmaması halinde bu kez TİB Başkanı Fethi Şimşek’in şahsi sorumluluğuna gidileceği ve hakkında şikayette bulunulacağı belirtildi. Ancak Şimşek, ihtarnameye verdiği yanıtta, ‘Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin tedbir kararının hukuki ve geçerli bir karar olmadığı’ gerekçesiyle kararın uygulanmayacağı yanıtını gönderdi. Avukat Karagözoğlu, bu yanıt üzerine Şimşek hakkında, mahkeme kararını uygulamadığı gerekçesiyle, ‘görevi kötüye kullanmak’tan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Başsavcılık, Kılıçdaroğlu’nun avukatı nın şikayeti üzerine Şimşek hakkında soruşturma başlattı.

YOUTUBE KAPALI

Youtube, çeşitli mahkemeler tarafından verilen kararlar üzerine erişime engellenmişti. ‘Atatürk’e hakaret’ suçundan yapılan erişime engelleme kararlarını uygulayan TİB’in bunlara karşı itiraz ettiği kamuoyuna yansımamıştı.